1- FİZİKİ MESAFE ( ARADAKİ MESAFE )

Jute

Rakiple arada 1 metre mesafe varsa, en etkili teknik ayak kullanmaktır. Ayak teknikleri ağırlıkta olan sporlar: Karete - Taekwondo - Kicks Boks dur. Bunların bizdeki karşılığı, ANADOLU SAVUNMA ile JUTE sporudur. Rakiple arada 30cm mesafe varsa, kısa mesafede yumrukla sonuç almak için, Boks, ASBOKS yapmak en mantıklısıdır. Rakiple göğüs temasına gelindiğinde, en etkili olan sporlar. Güreş ve Judodur. Judo ve güreşte diz ile kafa atma teknikleri olmadığından, FİZSAN tekniklerinden yararlanılabilir.

Fiziki Mesafenin ne kadar önemli olduğunu belgesellerde görmekteyiz. Aslan, leopar, çita avına saklanarak yaklaşmaktadır. Arada belli bir mesafe kalınca birden saldırıya geçmektedir. Belgeselciler, köpek balıklarını filme alırken, her hangi bir saldırı ihtimaline karşı arada belli bir uzaklık bırakmaktadırlar. Tekmeleri güçlü olan birisinden uzak durmak sakıncalıdır. Onun yakınına kadar girip, ayak kullanmasını engellemeliyiz. Bir güreşçiye de yakın durmak, bizi yakalayıp yere çarpmasına yol açabilir. FİZİKİ MESAFE, rakibin durumuna göre, her zaman dikkate alınması gereken bir husustur.

Gözümüz, vücudumuzun en hassas organıdır. En ufak bir darbe onun sağlığını bozabilir. Gözümüz göz çukuru içindedir. Suratımıza bir cisim çarpsa bile, gözümüz geride kalıp zarar görmez. Kaşlar bir çatı gibi alındaki terin gözümüze akmasını engeller. Kirpik ve göz perdeleri, havadaki hareketli küçük parçacıkların göze girmesini engellemek içindir.

Göz gibi hassas bir organa doğrudan fiziki temasın engellenmesi, ayrıca görevini en mükemmel bir şekilde yapabilmesi için gerekli düzenlemeler, ALLAH tarafından bizim adımıza yapılmıştır. Yani göz fiziksel olarak korunmaya alınmıştır. Ellerimizin içi ile vücudumuzun dışındaki deri tabakası bizleri, fiziki dış temasın aşındırıcı etkisinden korumak içindir. Tırnaklarımız parmak uçlarındaki hassas yerlerin, sert cisimlere direk temasını engeller. Gülün dikeni, gülün çiçeğinin hayvanlar tarafından yenilmesini engellemek içindir. Bazı bitkilerdeki dikenlerde, bitkinin ayaklar altında çiğnenmesini engeller. Motorlu bisiklet kullananların, kafalarındaki kask, çarpmalara karşı kafayı korumak içindir. Bu örneklerin hepsi, fiziki mesafe kuralını dikkate alarak, ona göre tedbir geliştirmeye yönelik önlemlerdir.

Hangi açıdan nasıl bir darbe alırsanız, bu sizi nakavt edebilir? Hassas yerinize darbe almayı engelleyici uzaklığı nasıl ayarlarsınız? Atatürk’ün, üniformasındaki saatin, göğüs kısmına çarpan merminin, kalbine isabet etmesini engellediğini çoğumuz duymuşuzdur. Rakibe saldırı yaparken, ya da rakibin saldırısından korunurken, hangi teknikle hangi mesafeden sonuca ulaşmaya çalışırsınız?

Fiziki Mesafe kavramını, Pandemi döneminde sıkça duyduk. Korana olan birisinden damlacık yoluyla virüs kapmamak için, arada 1,5 metre mesafe bırakılması, sık sık dile getirildi. Suratımıza direkt gelen bir yumruğa karşı kafayı geri çekmek, bir savunma kuralıdır. Bu davranış şeklinde, yumruğun etki alanının dışına çıkmış oluyoruz. Yani bir nevi fiziki mesafe kuralı uyguluyoruz. Kafayı sağa sola, ya da aşağı yukarı kaçıştırmada direkt fiziksel teması engellemek içindir.

Fiziki Mesafe Kuralı = Canlılar dünyasında da geçerlidir. Antilop, Zebra ve Mandalar Afrika’daki nehirlerden su içerken kıyıya oldukça yakın durmaya çalışırlar. Bu durum su içinde gizlenen timsaha yakalanmamak içindir. Timsah da kendini su içinde gizleyebildiği sürece, karaya en yakın yerde durmaya çalışır. Bu şekilde davranması avlarını kaçırmadan yakalamak içindir.

Fiziki Mesafe Kavramı = Rakibe atacağımız yumruk ve tekme ile rakipten gelebilecek aynı tarz saldırılara karşı kendimizi korumak için gerekli olan mesafenin iyi ayarlanmasıdır. Bu mesafeyi iyi hesaplamak ve pozisyonumuzu ona göre ayarlamak önemli bir kuraldır. Yumruk atacağımız zaman bir adım öne ilerlemek, gelen yumruktan kaçınmak için bir adım geri çekilme fiziki mesafe, kuralıdır. Kobra, firavun faresini sokmak için ne kafa hamlesi yaparken, fare geri çekilmektedir. Fare yılanı kafasından yakalamak için ileri hamle yaparken, bu seferde yılan kafasını hızla geri çekmektedir. Bu mücadele, fiziki mesafe kuralını kim daha iyi uygularsa, onun zaferi ile sonuçlanmaktadır. Bu kural, kavga durumunda insanlar içinde geçerlidir.

Fiziki Mesafe Kuralı = Bir savunma terimidir. Bu durum sadece biz insanlarla sınırlı bir kavram değildir. Bu kural bütün canlılar dünyasında, bariz bir şekilde görülmektedir. Yanlarında bakmakla yükümlü küçük yavruları olan bütün hayvanlar, diğer canlıların kendilerine fazla yaklaşmasını istemezler. Bu nedenle uyarıcı ses ya da vücut dili hareketleri kullanırlar. Kedi tıslar, köpek havlar, hindi tüylerini kabartır. Engerek kuyruğundan çıngırak sesi çıkartır. Kobra, kafasını büyütür. Ayı arka ayakları üzerine kalkar. Aslan kükrer. Bu gibi davranışlar, fazla yaklaşma anlamındaki uyarı hareketleridir.

Hayvan belgesellerinde bu durumu izliyorsunuz. Aslan, Kurt, Leopar, Vahşi köpekler gibi hayvanların, başka hayvanların kendi bölgelerine girmeleri durumunda, o hayvanlara saldırdıkları görülmektedir. Kendi bölgelerine başka hayvanların girmelerini engellemek için, aslanların bölgelerini kendi kokuları ile işaretledikleri bilinmektedir. Bütün bu davranışlar, hayvanlarında tıpkı insanlar gibi kendilerini güvende hissetmek için aldıkları tedbirler. Bu tedbirler FİZİKİ MESAFE KURALININ UYGULANMASIDIR.

Fiziki Mesafe kuralı aynı zamanda, Dünyadaki Canlı Yaşamını Sağlayan, Evrensel Kuraldır. Eğer Dünya, Güneşe şu anki mesafesinden daha yakın olsa, Dünyadaki her şey yanardı. Eğer, bu mesafe şu anki mesafeden daha fazla olsa idi, Dünya donardı. Yani bu mesafe, YARATICI tarafından ayarlanmasa idi, bizler olmazdık.

ALDIĞIMIZ NEFES BİLE ONA BAĞLI OLAN, ALLAHA SONSUZ ŞÜKÜRLER OLSUN.