A- FİZSAN ( FİZİKSEL SAVUNMA) NEDİR?

Jute

Halk arasında kullanılan eskilerden kalma bir söz vardır. << Fizan’a da gitsen, seni bulurum>> << Fizan’a kadar yolu var>> şeklinde. Fizan Libya’da bir şehir. O zamanki Osmanlı toprakları içerisinde, Anadolu’ya en uzak yerdir. Demek istenen ne kadar uzağa gitsen de, seni bulurum anlamındadır. Kaçmak, saklanmak yerine, rakibe karşı en uygun savunma tekniğini geliştirmek, en güzel korunma biçimidir. Rakibe uygulayacağımız savunma sporunda, rakibin fiziki durumu ile rakiple aradaki fiziki mesafe önemlidir. Kendi fiziksel özelliklerimizi de çok iyi tartıp, ona göre hareket etmeliyiz. Bu özelliklere uygun olarak, FİZSAN SPORU, ortaya çıkarılmıştır.

FİZSAN = Çok yönlü karma dövüş sporu ve Hayat Mücadele Sanatıdır. Her yerde, her durumda, en etkili olacak, tekniklerin bir araya getirilmesi ile bu ekol ortaya çıkarılmıştır. FİZSAN EKOLÜNDE = Teknikler, basitten zora, kolaydan karmaşığa doğru aşamalı olarak gitmektedir. Çok kısa zamanda sonuç alınacak çalışmalar ön plana alınmıştır. Bir Taekwondocu, 4 yılda mükemmel tekme, bir boksör, 2 yılda mükemmel yumruk atarken, Fizsan ekolünde bir teknik diğerlerinden bağımsız olarak 10 dakikada öğrenebilir. Doğrusal yumruk (direkt) atmak, bu duruma örnektir. Yine bu sporlar belli bir yaşa kadar yapılırken, Fizsan’da yaş sınırı yoktur. Bu sporun temelinde her yaştaki insanın yapabileceği bir şeyler mutlaka vardır, prensibi geçerlidir. Namaz normalde ayakta kılınır. Ancak sağlık ve yaş durumuna göre oturarak, hatta göz hareketleri ile de namaz kılındığını biliyoruz. Denizde kimisi 2 metre ileride, kimisi de 2 km. açılarak yüzme sporu yapmaktadır.

Fizsan Ekolü bir savunma sporu olduğu gibi, aynı zamanda vücudu kendi doğal hareketleri ile forma sokma sporudur. Belli hareketler vücudu sıkılaştırıp, kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır. FİZSAN SPORU hayatın işleyişinde geçerli olan evrensel yasaların günlük hayatımıza uyarlanmasıdır. Bu kurallar evrensel olup, kişilere göre değişen durumlar değildir.

Fizsan Ekolü : Karate, Taekwondo, Kung Fu, Muay Thai sporlarında olduğu gibi, bir kişi ya da ülkenin buluşu değildir. Doğada var olan Evrensellik taşıyan Mücadele Kanunlarının keşfedilerek bir araya getirilmesi ile ortaya çıkarılmıştır. Denizde yüzen bir insanın kulağına su kaçarsa iltihap yapmaz. Ancak havuz suyu kulağa kaçtığında iltihap yapabilir. Deniz suyu vücutta mantar yapmaz. Ancak havuz suyu vücutta mantar yapabilir. Havuz suyunu, deniz suyu durumuna getirmek için, içerisine bazı maddeler katılması, bedeni bulaşıcı hastalıklardan, korumaya yönelik, FİZSAN =( Fiziksel Savunma ) kuralıdır.

Fizsan sporunun temelinde = Akıl ve mantık kurallarına dayalı bedensel hareketler ön plandadır. Bu hareketlerin temelinde, felsefi görüş. Felsefi görüşün dayandığı bilimsel gerçekler. Bilimsel gerçeklerinde dayandığı, Evrensel Kanunlar vardır.

Fizsan = Savunma ve Hayat Mücadele Sanatıdır. Savunma olayını sadece salonlarda maç sırasında değil, hayatın her anında uygulamak zorundayız. Örneğin ormanlık bir alanda yukarılardan aşağıya doğru inerken, ayağımız toprak zeminde bir anda kayabilir. Yaya kaldırımda yürürken, ayağımızın altındaki mermer bir anda oynayabilir. FİZSAN SPORUNDAN elde edilen kazanımlar, bu gibi durumlarda, bizlere ani ve dengeli toparlanma imkânı sağlar. Yani FİZSAN: Bir Savunma Sporu Olduğu gibi aynı zamanda Hayat Mücadele Sanatıdır.

FİZSAN: sporu tamamen orijinal bir spordur. . En hızlı ve en etkili yumruk nasıl atılır? Hızlı ve aynı zamanda en güçlü yumruk atma şekli nasıl olmalıdır? Hızlı ve etkili vuruş teknikleri hangileridir? Bu gibi sorulara bilimsel cevap, FİZSAN EKOLÜDÜR. Bütün bu soruların bilimsel cevapları hayvanlar âlemindedir. Çünkü onlar hayatlarını tamamen mücadele yaparak sürdürmektedir. En hızlı ve seri yumruğu kediler, en sert yumruğu kanguru atmaktadır. En öldürücü yumruğu ise, deve kuşuna benzeyen cassowary isminde bir kuş atmaktadır. Bir insanın kafatasını parçalayacak kadar, en sert tokadı ise boz ayılar atmaktadır. En sert kafa darbesini yaban domuzları, en sert tekmeyi de develer atmaktadır. Kendi vücut ağırlığının 2500 katı şiddetindeki yumruğu ise, peygamberdevesi karidesi atmaktadır. Hayvanlar âleminde olduğu gibi, hızlı yumruk ve tekne atmayı refleks edinmiş bir sporcu, bu tekniğini hayat içinde karşılaştığı olaylarda da kullanmasını bilir. Herhangi bir market rafında bakarken, farkında olmadan bir cam eşyayı devirebiliriz. Bu eşyanın yere düşmeden yakalanması ise, ancak hızlı refleks geliştirmiş bir sporcunun işidir. Hızlı tekme atmasını bilen bir kimsede üzerine aniden gelen bir taşıttan kendisini uzak tutmasını bilir.

Fiziksel Savunma Sadece insanlarla sınırlı bir kavram değildir. Vahşi hayvan yavrularının kendi aralarında yaptıkları oyunlar ve bu oyunlardan elde edilen kazanımlar onları geleceğe hazırlar. İşte bu yaşlarda davranış haline getirdikleri beceriler, onlara yetişkinlikte, uygulayacakları savunma ve saldırı kurallarının ne olacağını öğretir. Bir kuşun yuvasındaki tüysüz yavrularına, orman karıncaları musallat olmuş, saldırıyorlardı. O esnada yuvaya anne kuş geldi. Karıncaları gagası ile hızlı bir şekilde ve yavrularına hiç temas etmeden, toplayıp yiyerek, yok ediyordu. Bu kuş da, yavrularını karıncalardan korumak için, FİZSAN ( FİZİKSEL SAVUNMA ) uyguluyordu.