8- FİZİKSEL ANALİZ ( FİZ-AN) =

Jute

Altınızdaki araç en sağlam yapıda, her türlü ağırlığı taşımaya müsait bir yük kamyonu olsun. Aracınız dayanıklı yapıda en yeni parçalara sahip olsun. Böyle bir araca sahip olsanız da, gideceğiniz yol, kumlu- çakıllı ve yumuşak zemine sahip toprak yapılı ise, bu yolda aracınızla saplanıp, hareketsiz kalırsınız. Yani büyük ve güçlü bir araca sahip olmanız, böyle bir yolda size hiçbir avantaj sağlamaz.

Ulaşacağınız hedefin sonunda, elde edeceğiniz ödül ve başarı ne kadar yüksek olursa olsun, siz bu konuda ne kadar yetenek ve azimli olursanız olun, eğer varmak istediğiniz hedefe, ulaşacağınız yolunuz, kayalık, engebeli ve kesintili ise, boşu boşuna kendiniz, yoruyorsunuz. Geçmek istediğiniz yolunuz, ağır kepçe ve dozerlerin çalıştığı bir inşaat sahasından geçiyorsa, bütün enerjinizi çiğnenmemek için harcarsınız. Örneğin sürekli çatışma ve terör faaliyetlerinin olduğu bir yerde, turizme yönelik konaklama tesisi açmak gibi. Geçtiğiniz yol, bir köprü ile devam ediyorsa, bu köprünün kapasitesi, sizin bilgi ağırlığınızı taşımayacak seviyede de olabilir. Bir profesörün ıssız bir köyde, köylülerle birlikte, arı yetiştiricilik işine girmesi, bu duruma en güzel örnektir.

Kas kuvvetiniz, sizi bir dağdan, diğer dağa tıpkı bir kartal gibi, uçuracak seviye güçlü olsa da, eğer size tutunanlar çoksa, sizin sırtınızdan geçinenler çoksa, bırakın zirvelere çıkmayı, dibe çakılabilirsiniz de. Seviyeniz bir dağın en yüksek zirvesinde bulunsa bile, eğer sel sularına kapılan tanıdıklarınız varsa, en zirveden en dip seviyeye dalış yapmak zorunda kalırsınız. Bir başkasının sorumsuz davranışlarının faturasının size gelmesi ya da keyfi davranışlarının faturasını sizin ödemek zorunda kalmanız gibi.

Fiziksel Analizlerde varmak istenen hedef açıkça ortaya konulmalıdır. Bu hedefe sizi ulaştıracak bilgi, malzeme, izlenecek yol ve yardımcı unsurlarında, önceden açık ve net olarak bilinmesi, bizim lehimize olacaktır. Kendi gücünüz bu gibi işlerin üstesinden gelecek yeterlilikte olsa bile, birlikte müşterek yaşadığınız insanların, bu gücünüzü kendi lehlerine olacak şekilde kullanması ya da size hiç beklemediğiniz bir engel çıkarmaları, ulaşacağınız sonuca varmanızı engeller. Sizin o işin olması için verdiğiniz uğraş ve maddi harcamaların boşa gitmesine sebep olabilirler. Bu durum sizin boş yere yıpranmanıza ve hayal kırıklığına uğramanıza yol açabilir.

Varmak istediğiniz hedefe ulaşmak üzere iken, kendi sahaflarınızı harekete geçirecek durumlarda ortaya çıkabilir. Bu sahaflara takılma bizi yolumuzdan alıkoyar. Atalarımız bu durumu = Deveyi yardan ( Uçurumdan) atan bir tutam Ottur. Yani deve, uçurumun kenarındaki bir tutam otu yiyeceğim derken, uçurumdan aşağıya yuvarlanır, demek istemişlerdir. İnsanların kararlı olmaları, neyi gerçekten tam istediklerini bilmesi önemlidir. Ayrıca istediğiniz şey gerçekten bir ihtiyaç mı? Yoksa biz istedik diye mi? Bu durumun tam olarak anlaşılması şarttır. Buruna, estetik ameliyatı yaptırmak sağlık açısından mecburimi, yoksa? Güzel görünsün diye mi, yaptırılıyor? Örneğinde olduğu gibi.

Fiziksel Analizler = Binaların durumunu anlamak içinde yapılıyor. Bir binanın depreme dayanıklılığı bu tip analizlerle ölçülüyor. Eğer binada bir zayıflık görülürse güçlendirme yapılıyor. Ya da bina tamamen yıkılıyor. Kicks Boks sporunda yumruk ve tekmeler aynı anda kullanılıyor. Bazılarının tekmeleri, rakibin suratına kadar kalkıp, etkili sonuçlar almasını sağlıyor. İşte bu nedenle ayak açma hareketleri en sonuna kadar yapılıyor. Ancak ayakları açabilmek için yapılan germe hareketleri lif yırtılmalarına da yol açabilir. Lif yırtılması o ayağın kullanılmasını engellediği gibi. Bu sporcunun, spor yaşamını da tamamen bitirebilir. Fitness yapanlar, kasları geliştirmek için, steroid iğnesi yaptırıyorlar. Ancak bu uygulama ileride karaciğer büyümesine yol açarak, erken yaşlarda ölümlere yol açmaktadır.

Çok ağır çalışmalar yaparak, dereceye girmek isteyen sporcular var. Ya da yaptığı işlerde rakiplerinden daha ileride olmak için aşırı derecede kendini zorlayanlar var. Böyle davrananların vücut dirençleri düşerek, onların kronik hastalıklara yakalanmaları kolaylaşmaktadır. Yaşı ilerlemesine rağmen, tıpkı gençlik günlerinde olduğu gibi tarlada çalışan çiftçilerimiz, çok çabuk çökmeye başlıyor.

Fiziksel Analizler = Kişinin kendini tartması, neyi yapabilip, neyi yapamayacağını anlaması içindir. Getirisi çok diye gücümüzün yetmeyeceği işlere kalkışmak yerine, kendi gücümüzle başarabileceğimiz işlere kalkışmamız net sonuçlar almamızı sağlayacaktır. < Az olsun- öz olsun> < Az Olsun – Temiz Olsun> < Az olsun- bereketli olsun> < Çok olup, özensiz olacağına – Az olsun, düzgün olsun> deyişleri bu durumu ifade eder.

Hayat her canlıya farklı bir davranış şekli yüklemiştir. Arı bal yapar. Örümcek ağ yapar. İnek- koyun süt yapar. Arı kuşları çiçeklerde tozlaşma yapar. Akbabalar, çevredeki leşleri yiyerek, yaptıkları temizlikle bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engeller. Yılanlar, tarla farelerini yiyerek, çiftçiye zararlı hayvanları yok ederler. Çakal, tilki gibi hayvanlar, yaban domuzu yavrularını yiyerek, sayılarının fazla artmasını engeller.

Benzer canlı gurupları içinde bile, Fiziksel Davranış Şekilleri birbirinden farklıdır. Kırlangıçlar, ince yapılı kuşlardır. Bu yapıları onların uzun mesafelerde, çok hızlı bir şekilde uçmalarına olanak verir. Bu özellikleri sayesinde, kırlangıçlar, sürekli sıcak memleketlere uçarlar. Kırlangıçlar böcekçil kuşlardır. Sıcaklarla birlikte, sivrisinek gibi böceklerde ortaya çıkmaya, insanlara ve diğer canlılara musallat olmaya başlarlar. Kırlangıçlar, sivrisineklerle beslendiklerinden, bunların sayılarını dengede tutarlar. Serçeler, kırlangıçlara göre daha dolgun ve daha tombul kuşlardır. Uzun mesafelerde, uzun süre uçma yetenekleri yoktur. Vücutları daha dolgun olduğundan, bulundukları ortamın kış soğuğuna dayanabilirler. Bu nedenle, Moskova gibi soğuk bir yerde bile, serçeler kışın göç etmezler. Yani soğuğa karşı fiziksel dayanıklılık serçelerde, uzun mesafelerde uçmaya uygun fiziksel yapı kırlangıçlardadır. İnsanların durumları da, bu kuşlarda görülen durumlara benzer özellik göstermektedir.

Hayatın her insana yüklediği rol farklıdır. Kimisinin beden yapısı kalın kemikli olup, ağır işlerde çalışmaya müsaittir. Kimisi de zayıf yapılı ve zeki olup, zekâ gerektiren işlerde başarılıdır. Hayatın bizlere yüklediği rolü anlamak bir FİZİKSEL ANALİZ ( FİZ –AN) olayıdır.

Fiziksel yapımıza uygun olmayan bir işe kendimizi zorlamak sakıncalıdır. Gözü az gören birisinin araç kullanmakta ısrar etmesi gibi.

Hayatın her insana yüklediği rol ( Misyon) birbirinden farklı iken, insanların başka insanları kendi Misyonları doğrultusunda yönlendirmesi de yanlıştır. Örnek çiftçi olmak isteyen bir kişiyi, tiyatrocu olmaya zorlamak gibi. Bir canlının başka bir canlıyı da kendi Misyonu doğrultusunda yönlendirmesi de, bir o kadar yanlıştır. Bu durum ördek yavrularına annelik yapan tavuk örneğinde görülmüştür. Tavuğun ördek yavrularını koruma amaçlı, su birikintisinden uzaklaştırdığı belgesellerde vardır.

Kendi Fiziksel analizlerimizi çok iyi yapıp, hangi alanlarda başarılı sonuçlar alabileceğimizi bilmeliyiz. Kendimizde zayıf gördüğümüz alanları da, çalışmalarla güçlendirmeliyiz.

Fiziksel Analizler = Başarısızlığın sebebinin neden kaynaklandığını ya da başarıya götüren en önemli unsurun ne olduğunu bulmamızı sağlar.

Bir maymunun vücuduna göre kol kalınlığı ile aynı kilodaki insanın kol kalınlıkları aynı değildir. Maymunların kolları daha kalın ve güçlüdür. Bu durum onların uzun süre ağaçlarda yorulmadan gezmelerini sağlar. Bebek iken insan ile maymunun kol kasları aynı kalınlıkta iken, maymunların yaşam tarzları onların kollarının güçlenmesine yol açar. Bilek güreşi yapan sporcuların kolları, diğer insanlara göre daha kalın ve güçlüdür. Eğer dağcı isek, sarp engelleri aşmak için ilk önce kol kaslarını güçlendirici çalışmaları sıkça yapmalıyız.

Fiziksel Analiz Olayı, insanlar için, kan tahlili yaptırıp, vücutlarındaki vitamin ve mineral değerlerini tespit ettirmesi gibidir. Kilo vermek için, kilo almamıza sebep olan bizdeki en önemli faktörün ne olduğu tespit edilmeden, yaptığımız her şey boşa gidebilir. Hareket azlığı- Çok yeme- Hormonsal nedenler (Tiroit bezinin az ya da çok salgı yapması)- Beslenme şekli gibi unsurlardan hangisi bizdeki kilo almayı tetiklemektedir. Asıl önemli olan faktörün bilinmesi, sonuç almamızı kolaylaştırır. İşte hayat içinde yapacağımız tercihlerde, seçeceğimiz spor dalında bizlere yol gösterir. Seçtiğimiz spor dalında da, zirvelere gelebilmek için, bu tip analizler, bizlere rehberlik yapar.

Fiziksel Analizler ( FİZ-SAN) = Bilgi- Kas gücümüzle hangi işlerde başarılı olacağımızı, neyi ne kadar yapabileceğimizi öğrenmeye yöneliktir. Tercihini yaptığımız ve başarmak zorunda olduğumuz işlerde, zayıf alanlarımızın ne olduğunu tespit edip, bunları güçlendirici çalışmalarda bulunmak için, bu tip analizlere gerek vardır. FİZİKSEL ANALİZ = İnsanın kendi kendini değerlendirmesidir. Ya da bu değerlendirmelerin o konunun uzmanı kişiler tarafından, bizim adımıza yapılma işlemidir.

Fiziksel Analizlerden çıkan sonuçlara göre, tercih yapmak: Enerjinin en verimli bir şekilde, en doğru yolda kullanılmasını sağlar. Elimizdeki mevcut imkânlara göre de, bizleri en güzel sonuca ulaştırır.

Sert fırtınaların estiği, yüksek dalgaların olduğu denizlerde, ufak gemiler dalgalar arasında savrulup gider. Gemiler büyük olsa bile, eğer yapıları sağlam ve kalın değilse, bu çalkantılı denizde parçalanır. Fırtınalı havalarda, deniz otobüsleri yolculukları iptal edilmektedir. Ancak yük gemileri böyle zamanlarda da, denizlerde olabilmektedir. Bu gibi durumlarda geminin büyük, yüksek ve sağlam yapılı olması, dalgalar içinde güvenle ilerlemesini sağlar. İşte insanlarda böyledir. Bir işe kalkışacakları zaman, o konudaki gerekli bilgi- ustalık-daha önceki tecrübeleri- zekâ seviyeleri ile o işin üstesinden gelebilecek, sağlık ve moral değerlerine sahip olması önemli hususlardır. Bu değerlere sahip olunup olunmadığı gibi tespitlerin yapılması, bir FİZİKSEL ANALİZ ( FİZ-AN) OLAYIDIR. Kişinin çalışması ve emekleri bir, amaç için değilse, kendini göstermek ve egosunu tatmin etmek içinse, bu yaptığı işten kalıcı sonuç çıkması mümkün değildir. Çünkü o işin doğasında olan, ortaya çıkması muhtemel en ufak zorlukta böyle kişiler, o işi bırakıp, oradan uzaklaşırlar. Yani yapacağınız işi ve kendinizi önceden tartıp, ona göre çalışmaya başlayın.

YÜKSEK DAĞLARI VE SERT KAYALARI AŞINDIRAN ETKİ- SUYUN GÜCÜ DEĞİL, DEVAMLILIĞIDIR. BAŞLADIĞINIZ İŞTE, YOLUN SONUNA KADAR İLERLEYECEK SABIRDA OLUN.

BAŞARMAK İÇİN GAYRET EDİN. ÇÜNKÜ BÜTÜN BAŞARANLAR, BAŞARMAK İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR.

BEKLENEN GÜN GELECEKSE, ÇEKİLEN ÇİLE KUTSALDIR. ( VİCTOR HUGO)

EĞER HAYAL EDEBİLİYORSANIZ, YAPABİLİRSİNİZ. ( VOLT DİSNEY )

BENİ ÖLDÜRMEYEN ACI GÜÇLENDİRİR. ( NİETZSHE)

BAŞARMAK İSTİYORSAN, DÜŞÜNCELERİNDEKİ ENGELLERİ ENGELLE (BEYTUĞ)